Wednesday, September 30, 2009

ФИЛИТИС

Със заповед на Министъра на околната среда и водите тази папрат, наричана още еленов език е забранена за събирането като билка с производствени и търговски нужди. Няма стъбло. Листата му са силно нагънати и накъдрени и излизат направо от коренището. Расте бавно, не достига голяма височина, но расте пишно и на ширина заема голямо пространство.
Полива се само с филтрирана вода. През лятото папратта обича повече влага, затова хубаво е да напръсквате листата периодично през ден. Пагубно е обаче, ако позволите задържане на влага в почвата, затова използвайте почва с дренаж. От март до септември прибавайте към водата и малко течна тор.
Еленовият език желае хладно, полусенчесто до сенчесто място. Силно се нуждае от прохлада и чист въздух, но пазете от течение. През летните месеци може да се постави навън, а през зимата се внася вътре при температура около 12*С.
Размножава се чрез разделяне на главните коренчета.
Използва се в медизината при възпалителни процеси в бронхите, трахеята и пикочните пътища, при жлъчнокаменна болест, чревни спазми, стенокардия.

No comments:

Post a Comment