Tuesday, September 29, 2009

МОНСТЕРА

Първоначално младите листа на Монстера са сърцевидни. Когато започне да старее се появяват прорези и дупки, от където произтича и народното наименование на цветето - прозорче. В някои страни пък го наричат "швейцарско сирене". Друга особеност са висящите покрай стъблата корени. Цъфти в редки случаи, и то в напреднала възраст. Цветовете наподобяват големи гроздове.
Обича нормалната стайна температура. Да се полива често с филтрирана вода. През зимата поливането е умерено, докато през лятото то е обилно. Монстерата обича влажния въздух, поради което е хубаво листата да се напръскват с хладка вода. От март до август се тори ежемесечно най-често с течна тор. Пресажда се през март-април.
Най-уютно се чувства на прозорец с източно, западно или северно изложение. Харесва тъмнината, но за предпочитане е да се отглежда на светло или на полусянка. Да се пази от преки слънчеви лъчи!
Размножаване:
Посредством издънки или стъблени резници. Потопете резницата в чаша вода с парченце от дървени въглища. Като пусне коренчета, потопете долната му част в малко течен тор и тогава го засадете в пръстта. Вкореняването изисква голяма влажност на пръстта, затова е много важно честото поливане. След 3 седмици, когато корените се оформят, изровете резниците и ги засадете в нова пръст.
Съвет на градинаря:
Ако листата на монстера престанат да се "нарязват", това означава, че растението се държи на твърде тъмно място. Трябва да се премества постепенно на светлина, като се започне от полусянка и се стигне до лека слънчева светлина.

No comments:

Post a Comment