Wednesday, June 17, 2009

РАЛИЦА

Ралицата - " кралицата на сините " . Това име е дадено на ралицата не без основание . Повечето сортове цъфтят във всички оттенъци на синьото- от небесното до тъмно виолетовото.Не са рядкост обаче и растенията с бяла и розова окраска, а в природата съществуват и с червени или жълти цветове.
Цветето ралица се размножава чрез семена и чрез разделяне на коренището.Всяка част от коренището трябва да има поне 3-4 връхчета. Най-добре е това да се прави през август-септември, като почвата се притъпква добре към разделените растения и се полива обилно. Така ралицата се вкоренява до зимата, успешно презимува и започва да цъфти рано напролет.
Растенията цъфтят продължително , в резултат на което семената не узряват едновременно. Затова те се прибират няколко пъти , като се изчаква семенните кутийки да добият светлокафяв оттенък.Кутийките лесно се разпукват и семената се разпиляват . Затова е необходимо да се преглеждат често и да се прибират узрелите семена навреме.
Семената се засяват през есента , преди да настъпят зимните студове. Напролет , когато растенията се развиват достатъчно, се засаждат на постоянно място на растояние , зависещи от едрината на сорта. Цъфтежът настъпва през август. На едно място растенията могат да останат до 4 години . Високите сортове е добре да се укрепят с подпори.Почиствайте редовно прецъфтелите стебла.
Родът обединява около 150 едногодишни и многогодишни вида , произхождащи от умереният пояс на Северното полукълбо Всички са тревисти , с изправени стъбла , достигащи около метър височина . Цветовете са кичести или прости , събрани в дълги гроздовидни съжветия.
Градинската ралица ни радва с необичайни и изпълнени с живот цветове .Размножаването чрез семена обуславя и най-различни цветови комбинации. Въпреки че достига до 160 см. височина , този сорт стои много стабилно изправен.
Многогодишната ралица изисква много добре и дълбоко обработена , богата с хранителни вещества глинесто-песъчлива почва и слънчево изложение .

No comments:

Post a Comment