Thursday, June 25, 2009

БОНСАЙ

За повечето от нас бонсай е изкуство , което сме в състояние да приемем само в най-горния му пласт . Но освен красивите и интересни дървета , бонсай е дълбока философия за самоусъвършенстване чрез съзерцаване на природата и приучване към търпение и съвършенство.
Първите бонсай не са направени в Япония , а в Китай . Според легендата човек учи дървото да бъде малко , а дървото учи човека на основните благодетели и на умението да живее в хармония.
Самата дума бонсай идва от сливането на две японски думи -дърво и саксия (кашпа). Това име напълно показва истинската природа на бонсай като система от растение и саксия . Колкото и станно да звучи , саксията е част от бонсая и тя се подбира специално за него. Обикновено бонсаите се засаждат в една саксия и се отглеждат в нея до смъртта си, като само при по-едрите растения е допустимо да се извърши едно или две прехвърляния .
Когато сте решили да си правите бонсай, най-напред трябва да си изберете правилна саксия. Тя нетрябва да бъде твърде ярка и лъскава , за да привлича твърде внимание , но не бива да бъде и твърде груба и дразнеща. Саксиите за бонсай имат специфична форма , която се харектеризира основно с голямата й повърхност и малка дълбочина. Най-често се избират саксии които са направени предимно от глина , но за тази цел могат да се приспособят и различни естествени и изкуствени предмети , например един от най-хубавите бонсаи са направени в саксии от камък.
Направата на бонсай е сложна, трудна и бавна процедура. Най-често естествени бонсаи могат да се намерят в местности с тънък почвен пласт. Най-голяма вероятност да намерите растение с нужните качества в природата съществува в планината и на каменисти места със значителен наклон .

No comments:

Post a Comment