Thursday, June 25, 2009

БЕГОНИЯ

Градинската бегония е единствената бегония масово отглеждана у нас. Тя е по-скоро листно декоративна , отколкото цъфтяща, макар да образува огромен брой дребни цветчета , които при някои сортове може да са и малко по-големи. Това цвете сякаш остава незабелязано от повечето любители, въпреки безспорните си качества . По-често може да се срещне като саксийно растение , но и в това си амплоа разпространението му е ограничено.Градинската бегония най-често се отглежда в обществените паркове и градини, където можете да видите огромни площи , заети от нея . Сравнително рядкото й присъствие в частните градини е заради трудното семенно размножаване на бегонията . Семената са много дребни и за поникването се искат специални условия . Това налага закупуването на разсада от специализиран производител ежегодно. Проблемни са и младите растения , които до закрепването си са сравнително капризни.
Градинската бегония образува ниски, компактни растения , които имат много добър ефект в градините. Максималната височина , до която стигат повечето сортове е 30 см. По-високи сортове се намират трудно и обикновенно те са специално селекционирани за по-голям ръст.Стъблата на бегонията са дебели и сочни , листата са средно големи , овални до почти кръгли , май-често бронзовозелени , но болшинството културни сортове са с различно тъмночервен цвят . Цветовете са дребни , с четири неравни по размер , две по две перигонни листчета , оцветени в бяло , розово или в червено. Плодът е триръбеста кутийка , в която при узряване има голямо количество дребни черни семена .
Градинската бегония може да се използва за създаване на по-голям и по-плътен ярък борд за свободно оформените цветни площи , както и като компонент на геометричните. Тя е отличен избор за килимните цветни фигури. Макар че е достатъчно плътна , понася добре и подстригване , което я прави наистина идеална за тази цел . Поради компактната си форма и плътната маса градинската бегония е идеална за всякакви решения , свързани свързани с постигането на цветни петна с определена форма , както и за създаване на нисък и правилен по форма бордюр около алеи и др. площи. Бегонията е взискателна към почвените условия . Тя се нуждае от свежи, хранителни и добре отцедливи почви. За да се радвате на ефектни растения , не бива да засушавате , въпреки че видът е сравнително толерантен към недостига на влага . Растенията се развиват добре и на слънце .
Размножаването става чрез семена .Засяват се през януари в топли помещения или оранжерии.На открито се засяват в края на април до началото на юни, може и по-късно но развитието им ще бъде забавено.

No comments:

Post a Comment