Thursday, May 21, 2009

ХРИЗАНТЕМИ ( ДИМИТРОВЧЕТА )

Видовете могат да бъдат едногодишни и многогодишни.Есенните хризантеми са едни от най-използваните и стари видове цветя.
Хризантемата е националното цвете на Япония.За японката тя е символ, какъвто е червеният карамфил за испанката и розата за българката.Пътешествието на хризантемата е дълго и минава през много климатични условия които пък от своя страна са се оказали много блаагоприятни за развитието на растението .Това дало възможност да бъдат селекционирани много нови културни форми.У нас димитровчетата са дребнноцветни сортове с кичести или прости съцветия.Така се наричат , защото много от сортовете цъфтят около димитровден ( края на октомври и началото на ноември месец ). Някои от сортовете цъфтят в ранната есен . Различават се по редица признаци- зимоустойчивост, височина на стъблото, едрина , багри , и форми на съцветията. Съцветията са съставени от различни цветчета : при някои сортове са плоски при други тръбести или смесени.
През периода на вегетиране отглеждайте димитровчетата на място , добре огряно от слънчевите лъчи. Подхранвайте и поливайте редовно. За да се формират добре разклонени растения , по време на израстването стъблата се пензират, т.е пречупват се върховете им.Това се прави няколко пъти с цел растението да оформи компактна и добре разклонена листна маса. Страничните разклонения не се премахват, нито се отстраняват появилите се цветни пъпки.
Така до настъпването на цъфтежа се формира растение , което ще се покрие със съцветия от основата до върха.
Размножаването не е трудно- чрез разделяне на растенията.Такова разделяне е добре да се прави на 2-3 години, защото иначе растенията много се сгъстяват.Освен това тези есенни хризантеми изтощават също почвата и се нуждаят от смяна на мястото.
Такова разделение е добре да се направи през есента , след цъфтежа, или напролет , когато започнат да се появяват новите стъбла. Новоотделените растения могат да се засадят на добре наторена почва , като между тях растоянието е 30 см.
Голямото разнообразие от багри и форми на съцветията, както и различните срокове на цъфтеж , дават богати възможности за използването им.

No comments:

Post a Comment