Thursday, May 21, 2009

МАКОВЕ

Ако искате максимално да се доближите до природата- да усетите нейната нежност и красота - засадете си макове. С тях градината ви грее и ще ви суздава весело настроение.
Существуват многогодишни видове макове, които са с различно оцветяване - бяло, розово, виненочервено, оранжево, яркочервено.
Те имат централен , месест, слаборазклонен корен, чиято смукателна зона е развита на 40 см. дълбочина. Отначало растенията образуват розетки, след което се оформя туфа от стъбла, разположени на гъсто. Листата са перести, окосмени, твърди. Цветовете са много нежни и едри.
Тези макове са зимоустоичиви и сухоустоичиви. Могат да се засаждат в групи или поединично.
При използването на композиции трябва да се има предвид , че през втората половина на лятото макът въздейства не само с цветовете си, но и с листната маса на розетката, която е с голяма плътност и малка височина.
Ако искате да имате успех при отглеждането на тези сортове макове, добре е да ги засадите на място, добре офрявано от преките слънчеви лъчи , както и на по-леки почви , без задържане на излишна вода .
След прецъфтяване листната маса пожълтява за кратко време , затова изрежете стъблата до основата.
Пиринският мак е включен в Червената книга на България в категория " рядък ". Цъфти в жълто или оранжево през юли-август. От другите видове мак той се отличава по приосновните листа и по цвета на венчелистчетата. Расте по варовикови скали.Среща се единствено в Пирин между 2100 и 2900 надморска височина.

No comments:

Post a Comment