Monday, May 18, 2009

РОЗА

Розата .... можеш да я опишеш дори и само с една дума ЦАРИЦА.

Светлина: Когато избирате място за засаждане на розите в градината ви, имайте предвид, че те се нуждаят минимум от 6 часа слънчева светлина на ден.

Поливане: Ако попадне вода по листата на розите, в повечето случаи по тях се появяват тъмни петна и като цяло растението заболява. Винаги поливайте розите в корените. Почвата не бива да подгизва. По – добре поливайте обилно веднъж в седмицата, вместо няколко пъти по малко, за същия период. Ако преполеете вашите рози, те ще изсъхнат. Поливайте рано сутрин или привечер.

Засаждане и почва: Веднага след като земята се поотпусне през пролетта, обърнете пръстта с дълбочина, колкото е бела. За да направите почвата по – рохкава, добавете торфен мъх, изгнили листа и едър пясък. Почвата трябва да бъде обработена поне месец преди засаждането на розите.

Почистване: За да бъдат здрави вашите рози, е необходимо често да ги почиствате от увехналите листа и венчелистчета и от листата с тъмни петна. За да премахнете тъмните петна, разтворете 1 супена лъжица готварска сода и 1 супена лъжица течен сапун в 4 – 5 литра вода и напръскайте листата с получената смес.

Подрязване: Винаги отрязвайте клончето малко над най – горната пъпка. Използвайте остър нож или градинарска ножица. Не подрязвайте храста през есента. За да насърчите растежа, винаги отрязвайте издънките над разклонението, от което излизат пъпките.

Ако желаете, може да си отглеждате и рози в саксия. Те са по-малки, миниатюрни, но не по-малко красиви и ароматни от градинските си посестрими. Култивирани са в различни форми-храстовидни, катерливи и стъблени. Цветовете им са с диаметър 2-4 см, с най-разнообразни багри.
Ако полагате за своите миниатюрни рози необходимите грижи, те ще ви радват с обилни цветове от ранна пролет до късно лято.Миниатюрните рози обичат обилна светлина, чист въздух , висока влажност и много вода.Миниатюрната роза се размножава чрез стъблени резници през пролетта. Пресажда се през есента.

No comments:

Post a Comment