Monday, May 25, 2009

ИРИСИ

Ирисите са растения , широко разпространени в почти всички райони на северното полукълбо. Те обитават почти всички видове местообитания - от балата до сухите и бедни каменисти склонове на планините.В климатично отношение също са невзискателни и раличните видове могат да се намерят от тундрата до субтропика. Това разнообразие по екологични изисквания , които притежава родът, и забележимият външен вид на растенията са основната причина днес те да са сред най-отглежданите цветя в света.Те са подходящи за почти всички райони без значение от климатичните особености.Могат да се използват като водни растения в прибрежната зона на водните площи или около тях, като растения за цветната леха и в алпинеуми.
В миналото възхитата от ирисите била толкова голяма, че славяните ги кръстили перуники , като ги приемали за цветя, достойни дори за бог.Днес въпреки огромното разнообразие от растения, които идват от цял свят , ирисите не губят своята обаятелност и почитатели , дори се радват на засилен интерес.У нас се срещат над 10 вида диворастящи вида , като всичките имат декоративни качества и в една или друга степен се култивират.
Синята перуника е сред най-едрите и красиви видове. У нас тя е толкова разпространена , че спокойно в това отношение може да се конкурира дори със здравеца.
Може би най-важното нещо за успеха и популярността на ириса е интересната структура на цветовете му.
Водния ирис ( блатната перуника ) притежава красива листна маса , по която често се бърка с тръстиката.
Пъстрата перуника със своя жълт цвят е интересна добавка към лехата с перуники. Тя се отглежда почти навсякъде из страната , като се използва в цветната леха за засаждане сред тревата или за скални кътове.
Съвременните сортове и хибриди стават все повече и все по-популярни и отглеждани в градините. Те се отличават с голяма пъстрота или с наситени цветове.
Някои сортове ириси освен красиви градиски растения са и популярна култура за рязан цвят.
Мелитовата перуника също е популярна като декоративно растение , особено в районите , където естествено е разпространена .
Треволистният ирис е най-дребен , но въпреки това цветовете му са забележими и много ефектни.Подходящ е за ниски мавритански поляни , за алпинеуми и като бордюр на цветните площи.

No comments:

Post a Comment