Monday, May 18, 2009

ЛАЛЕТА

Красотата на разцъфналите луковични растения през пролетта е невероятна .Ако искате и във вашата градина да разцъфнат лалета, нарциси, минзухари и зюмбюли, трябва да ги засадите още през есента.

Луковичните цветя трябва да имат достатъчно време да развият коренна система, а също имат нужда да преживеят и един студен период. Следователно, ако ги засадите през късната есен или ранна пролет, те няма да образуват цветове до следващата година.

Добра идея е, преди да тръгнете да купувате луковици, да изследвате обстойно двора си. Важно е, местата, които сте избрали за цветята, да се дренират добре. Луковиците биха изгнили в постоянно влажна почва. Повечето луковични виреят по-добре в слънчеви места. Тъй като по време на цъфтежа им широколистните дървета и храсти нямат листа, тяхната близост няма да е проблем.Следващото нещо е да решите, кои луковици, къде ще засадите. За да редувате цъфтежа, трябва да изберете такива, които цъфтят ранна пролет, в средата на пролетта и късна пролет. Ще се ориентирате по етикетите и каталозите. За по-голям оптически ефект, използвайте по-голямо количество луковици, но минимум 10 за препоръчване. Някои градинари предпочитат да използват един вид луковици от един и същи вид, примерно само розови лалета в единия край на градината. Други предпочитат да засадят различни по цвят растения, групирани в на връзки, примерно – връзка червени до връзка жълти лалета. Друго решение, подходящо за малки пространства, като сандъчета или саксии, е да смесите луковици, които раждат различни по вид и цвят растения. Например да засадите лалета, с различни нюанси на пурпурно, лилаво, розово и бяло.За да имате най-богат избор, купете луковиците, веднага щом се появят в градинските центрове или цветарските магазини, обикновено през късния август или ранния септември. Добре охранените, изглеждащи здрави луковици, ще родят и най-много цветове. Избягвайте плесенясалите, натъртените и тези с други дефекти.Трябва да засадите луковиците късния септември или ранния октомври, след като температурата на почвата е паднала. Ако ги засадите прекалено рано, те могат да почнат да никнат веднага. От друга страна трябва да изберете подходящия момент, за да имат растенията достатъчно време да развият коренна система, преди земята да замръзне.Засаждането на луковиците на подходящата дълбочина е жизненоважно. За целта следвайте стриктно инструкциите на производителя. Има два метода за засаждане на луковици. Единият е да се изкопае гнездо на нужната за засаждане на луковицата дълбочина. Това своеобразно легло се покрийте със слой органична тор и добавете супер фосфат или тор за луковици. Това улеснява отцеждането на почвата, подобрява състава на почвата и стимулира образуването на корени. Луковиците поставете със заострената част нагоре.Сложете тор и на почвата, която сте изкопали в началото и покрийте с нея луковицата. Другият метод е да използвате инструмент, с който да направите дупка в почвата. Ще откриете много такива приспособления на пазара. Разровете почвата в дупката , сипете малко тор и поставете луковицата със заострената част нагоре. Запълнете дупката със същата смес и полейте обилно.

Веднъж засадени, луковиците не се нуждаят от много грижи. Поливайте ги отвреме навреме през есента и зимата, ако не вали достатъчно дъжд или сняг. Когато почвата замръзне, луковиците трябва да се покрият с листа или слама, за да се поддържа по възможност постоянна температура. През пролетта редовно отстранявайте мъртвите листа, за да не черпят от енергията на растението за оформяне на семена. Ако искате растението да има цветове и следващата година, не късайте листата, преди да за загинали напълно. Цветето може да изглежда много опърпано в този си вид, с жълти и изсъхнали листа, но именно те произвеждат хранителните вещества, които се складират в луковицата и е необходимо да им дадете възможност да завършат този процес.

Нарцисите, минзухарите и другите луковични ще продължат да цъфтят през следващите няколко години. Така вашият труд ще бъде многократно възнаграден, а вашата градина ще бъде истинска наслада за вашите очи.

No comments:

Post a Comment