Wednesday, May 27, 2009

ГЕРГИНА - ДАЛИЯ

Гергините са едни от най-разпространените цветя в нашите домашни градини,но са познати като културни растения едва от 200 г.Днес те се отглеждат повсеместно като градински растения, в саксии и контейнери и като рязан цвят.
Родът Далия (Dahlia) принадлежи към голямото семейство на сложноцветни.Те са многогодишни тревисти растения с изправени, кухи и твърди стъбла, с различна височина от 50 см. до 150 см. покрити със срещуположни двойно, тройно перести до целокрайни листа на къси дръжки.Кореновата система се състои от грудки ( задебелени странични корени ) на долната част на които се развиват същинските корени. Цветовете са всъщност едри съцветия кошнички, с дълги дръжки , излизащи от пазвите на листата. Състоят се от два вида цветчета- външните ( езичести ) са с различна форма и багри, а големият диск в средата е съставен от фертилни тръбести златистожълти или червеникави цветчета. Плодът е семе.
Далиите се нуждаят от водопропусклива , богата на хранителни вещества почва, с киселиннист 6-7 ph, но виреят почти навсякъде.
Поставете ги на проветриво място, добре осветено, дори и на пряко слънце.При недостиг на светлина , листната маса се развива прекомерно за сметка на цъфтежа. Те издържат на силна слънчева светлина , но в горещите летни следобеди биха били благодарни на малко сянка. По време на жегата поливането е обилно, при това поливната вода е добре да бъде с температура на обкръжаващата среда.
Да не се прекалява с подхранването, защото ще предизвикате засилен растеж на леторастите , но поне веднъж е добре да се прави в месеца.
Увехналите съцветия редовно трябва да се изрязват за да се запази храстчето в ефектен вид.
Далиите не са зимоустойчиви растения, затова грудките на многогодишните сортове е хубаво да се прибират, когато първите слани попарят листата. Изчистете ги от почвата и ги оставете да позасъхнат около седмица , след което ги съхранете в торф, като не покривате горната част на грудките .
Семената се засяват в края на зимата в лека почвена смес , която се поддържа непрекъснато влажна.След това семената се прехвърлят в индивидуални саксии, където остават до момента на засяването им на постоянно място.
Покаралите грудки се разсаждат през края на май или началото на юни на растояние 30-40 см. а връхчетата на грудките трябва да са на 5 см. под почвената повърхност.
Размножават се от резници които са взети от покаралите в саксиите грудки, вкореняват се в пясък и торф , в затъмнено и прохладно помещение .
Най- често срещаните болести са загниването на коренитеи сивото гниене. За да се предотвратят не трябва да се допуска преполиване и застой на водата в почвата. Също трябва да се преглеждат и за листни въшки, които деформират листата и стъблата.
Рязаните далии не трябва да се държат дълго време сухи. Трябва да се подрязват често стъблата им с остър нож. Сложете ги във вода колкото е възможно по- скоро след отрязването им и прибавете няколко капки белина , за да предотвратите загниването на дръжките. Животът на далиите като рязан цвят зависи от рода и сорта им и е от 6 до 14 дни.
Най-подходящото време да се наберат далии е рано сутрин, може и вечер, но не и в средата на деня .

No comments:

Post a Comment