Thursday, May 21, 2009

МАРГАРИТИ

Дървовидната маргарита е многогодишно растение . Цъфти не само в бяло, както и своята братовчедка - градинската маргарита, но и в жълто и розово.
Родината на дървовидната маргарита е канарските острови- известна е и като канарска хризантема . Зимува на хладно.
Ако е засадена в градината през есента , задължително трябва да се изкопае внимателно, да се засади в саксия и да се пренесе някъде на хладно място, където температурата не пада под 8 - 10 градуса.
По нашите магазини и разсадници се предлага като разсад през март- юли или като оформени цъфтящи растения с различна големина и форма. Ако се отглежда на туфи, достига до 60-90 см. в диаметър , а ако е като дръвче , височината не надхвърля стандартните на щамбовите форми.
Почвата трябва да е богата и добре дренирана . Наторява се всяка седмица . Засажда се на места кадето има обилна светлина , най-добре директно слънце.Полива се умерено.
При размножаването се използват зелени резници, които се вкореняват във влажна почва , към която е добавен пясък.Много добре се комбинира с други цветя , но може да се отглежда и самостоятелно.
Дървовидната маргарита е универсално цвете , защото може да се отглежда навсякъде - на балкона , в домашни условия и на открито.
Дървовидната маргарита е чувствителна на ниски температури и висока влажност.Освен това тя често се напада и от листни въшки и акари.

1 comment:

  1. Защо на слънце,но на глинеста тежка почка маргарите ми загинаха.

    ReplyDelete