Monday, May 18, 2009

ТЕМЕНУЖКИ

Това е едно от най-разпространените растения, красящо балконите и градините на домовете ни. Привлича погледа с деликатните си и нежни цветчета в различни цветове – бяло, розово, пурпурно синьо, виолетово и др. Поради леко приведените си цветчета старите хора я наричат още "срамежливото цвете".

Растението е открито през 1892 година от барон Валтер фон Сен Пол, губернатор в Източна Африка. Много скоро след откритието семена на Теменужката попадат в Кралските ботанически градини, откъдето растението бързо набира популярност със своята красота и непретенциозност.

Лесно се размножава – чрез вкореняване на листа във вода. Коренчетата се появяват най-рано до 3 седмици, след което се засаждат в лека торфена почва. Може да цъфти целогодишно на полусенчести места, като зимата е необходимо да се поддържа температура около 20 ºC. Хубаво е да се полива в паничката и да се избягва пръскането на листата, защото бързо ще образуват кафеникави петна. Полива се с мека вода и се тори – поне два пъти в месеца.

Билкова аптека
Трицветната теменужка е билка, доказала своите лечебни свойства като дезинфекционно, разслабващо, нервноуспокоително и откашлечно средство.

Ако страдате от главоболие и безсъние, може да си измиете главата с отвара от билката. 3 шепи от цветовете залейте със студена вода и ги оставете да престоят няколко часа. След това се кипват и се оставя да ври под капак около 15-20 мин. Отделените капки по капака се връщат в течността и се прецеждат.
Грижи:
В средата на лятото някои видове теменужки започват да изглеждат доста рехаво и провлачено, затова е добре да бъдат подрязани до около 7.5 см. Това ще окуражи бързия растеж, а цъфтежът ще започне след няколко седмици.Необходимо е често да се почистват от увехналите листа и цветове, което ще попречи на образуването на семена.
Място: Теменужките обичат богатата на хумус почва, с голямо съдържание на изгнили листа и тор, които обикновено се добавят през пролетта. Не е необходимо допълнително да бъдат наторявани, това единствено би могло леко да засили развитието на листата. Би могло обаче през лятото да им се добави малко течен тор, съдържащ поташ, защото той благоприятства цъфтежа. Теменужките могат да бъдат отглеждани и в сандъчета, но минималната им дълбочина следва да бъде 30 см. Поставят се на полу - сенчесто място, за да не изгарят от слънцето.
Размножаване: Вземете резници през август или ранния септември.Те трябва да бъдат с дължина 5 см.и да бъдат почистени от всякакви цветове или пъпки. Отстранете най – долните листа, оставете само 2 или 3 в горния край. Това се прави, за да не изсмукват излишните листа влагата от стеблото. Добре е да вземете резник точно от мястото, където е възела на листото, защото там са концентрирани веществата, които са отговорни за образуването на корени. Поставете резника в почва или вода. Изнесете ги на открито, на полусенчесто място Корените би трябвало да се появят след 3 седмици.

No comments:

Post a Comment