Thursday, May 28, 2009

ЦВЕТЯ ЗА СПАЛНЯТА

Някои растения могат да пречистват въздуха от вредните вещества, които се отделят от топлоизолациите, а други- да успокояват гнева и тъгата.
Растенията служат не само за украса , но те могат да защитават, пречистват и да ни действат лечебно.Ето защо трябва добре да ги познаваме и да ги поставим на точното място. Защото за всяко едно помещение си има специални растения. Така например в спалнята може да отглеждаме следните видове :
ТЕМЕНУЖКИ -във всеки дом се отглеждат теменужки, но тяхното най-подходящо е в спалнята.Различните цветове имат и различно въздействие.Така например белите теменужки действат благоприятно на нервната система и намаляват неразбирателството между съпрузите. Виолетовите допринасят за затопляне на атмосферата в дома, а червените и розовите внушават чувство на удовлетворение.В резултат на тяхното тънко въздействие се намалява гневът и се създава радостно настроение и удоволствие от общуването с другия.
АЛОЕ- през нощта алоето отделя кислород и поглъща всички вредни вещества. Това го прави особено подходящо за спалното помещение . Алоето има свойството да поеме наелектризираната атмосфера в дома и да защитава от инциденти. Известни са лечебните свойства на листата му, които могат да послужат като първа помощ при порезни рани и да спрат изтичането на кръв.При болка и простъда алоето намалява главоболието.
КАМЕЛИЯ- едно от най-красивите цъфтящи стайни растения . Тя разтваря цветовете си през най-студените месеци на годината- от ноември до май което я прави достойна украса за спалнята.Нейните цветове нямат аромат, който да пречи на съня. Цъфти в бяло, розово и червено. За спалнята най-подходяща е червената камелия, която оказва психологическа помощ при сексуални проблеми.
ХЛОРОФИТУМ- това растение е шампион по почистване на въздуха. То поглъща формаалдехида и всички вредни вещества , които се отделят от топлоизолациите и синтетичните материи в нашия дом. Изследване на специалисти са доказали , че за 24 часа това цвете може напълно да пречисти въздуха в дома от всички вредни микроорганизми. Интересен е и факта , че полезното му действие се засилва ако се отглежда в глинена саксия.
МУШКАТО- отделя биологично активни вещества, които убиват стафилококитеи страптококите. Затова желателно е в дома ви да имате поне една саксия с мушкато.Това цвете не само отпъжда мухите , но и дезинфикцира въздуха чрез етеричните масла които отделя.Помага също и при главоболие , а според старинните рецепти изгонва от дома злите духове.Мушкатото има свойството да укрепва съня, да пази женското здраве, да хармонизира семейната обстановка, да намалява стреса и безсънието. Освен това от листата му се прави чудесен сладкиш , който е хит сред домакините в Западна Европа.
ДРАЦЕНА-според древните индийски предания драцената събужда жизнените сили, подобрява семейната хармония и увеличава положителната енергия. Всичко това я прави много полезно растение не само за спалнята , но и за всяко друго помещение в жилището.



СПАТИФИЛИУМ- цветовете му поглъщат от въздуха вредните вещества , които попадат дома ни . Растението успокоява нервната атмосфера и ни кара да се държим по-мило с лубимите съшества . Можете да го поставите не само в спалнята , но и в хола , където се събират повече хора .

No comments:

Post a Comment