Sunday, May 24, 2009

ОРХИДЕЯ

Към сем. Орхидеи се отнасят около 800 рода с повече от 25 000 вида.В зависимост от начина на хранене орхидеите са разделени в няколко групи.Повечето видове са епифити.Намират се в тропически влажни гори, в субтропици и планински региони.Стъблата на орхидеите са твърде различни при отделните видове- изправени, дълги, стелещи се , виещи се и силно скъсени.Много орхидеи образуват надебелени части на стъблата, в които се натрупва резервна вода за прекарване на неблагоприятния период. Тези удебелени части се наричат псевдолуковици или въздушни грудки , или туберидии.Листата на орхидеята са прости, с различна форма, разположени последователно или по няколко в снопчета на върха .Те са много разнообразни по размери, форма, багри и съчетания на багри. Някои от тях имат и аромат.
Орхидеите са трудни за отглеждане в домашни условия , но от много години селекцията работи по създаване на нови хибриди.Те са с високи декоративни качества и са подходящи за саксийно отглеждане в домашни условия.
Поливането е през няколко дни с малки количества водапрез лятото и по рядко през зимата.Добре е водата да е със стайна температура или няколко градуса по- топла. В домашни условия много важно е редовното оросяване на листата и пръскане на субстрата с пулверизатор.Накисването на саксията в съд с вода се практикува лятото поне 2 пъти месечно. Ако орхидеята е прикрепена към кора или парче дърво , потапянето на цялото растение се явява единствения начин за поливка.През студените месеци се тори по изключение и основно чрез листно подхранване .Споявата на цветоносно стъбло се увеличава торенето с калиеви торове.
Растението е за светли места без прако слънце. Температурата от 20 градуса е подходяща за правилното й развитие.През зимата с намаляването на температурата и поливката растението се стимулира за цъфтеж през пролетта.
При пресаждането се изрязват изгнилите корени до здраво.Добре е да се изчака и с изрязването на цветоносите .Обикновенно от тях след основния цъфтеж се развиват спящи цветни пъпки и цъфтежът се удължава.

No comments:

Post a Comment