Friday, May 29, 2009

КРИНЪТ

Крин поднесен на дама е израз на преклонение пред нейната индивидуална същност.Според библейското тълкуване от това красиво цвете има различни видове между горските цветя на Палестина .Крин се среща навсякъде в Святата земя. Величието , красотата и благоуханието му подсилват значимоста на това свято място.
Криновете много приличат на лилиумите и често се бъркат с тях.Те принадлежат към семейство Liliaceae и различните видове се различават с различна окраска и време на цъфтеж. Използват се предимно за рязан цвят и за направа на различни аранжировки, за оформяне на отделни алеи в тревните площи или в композиция с други цветя .Засаждат се и в саксии.Те са особено красиви и покрай басейните, затова често се използват за оформлението им.
Те са многогодишни растения , листата им са тесни и дълги , а цветоносите - високи , достигащи до някои видове и до 1 м.
Цветовете от създадените хибриди варират от бяло, жълто, розово, червено, лавандулово, а дори и кафяво. Много често в основата са по-светли или по-тъмни. Венчелистчетата са 6 , разположени поединично, извити навън в горната си част , много нежно. Те са целокрайни или леко нагънати като драперии. Централният им нерв е вдлъбнат или изпъкнал и разделя венчелистчетата на две надлъжни половинки. Тичинките са 6 на брой, еазположени в кръг и завършват с дълги оцветени или белезникави прашникови торбички. При узряване прашецът се разпилява и полепва върху цвета. Плодникът е по-дълъг от тичинките и завършва с разширено близалце.
Както тичинките така и плодникът са много красиви и придават на цвета елегантност.
Времето на цъфтежа е различно-от началото на лятото до есента .
Цветовете се разтварят и умират за един ден, но постоянно по стъблата се оформят нови цветни пъпки.
Семенцата рядко се използват за размножаване , защото новото растение ще цъфне едва след 3-4 год.

No comments:

Post a Comment